Svi članci

Samostalno učenje engleskog jezika (2)

Ako ste nekada učili engleski, prva stvar koju sada treba da učinite, jeste da procenite nivo svog znanja. Nemojte da se precenjujete - bolje je i poznato ponoviti još jednom, nego da se već na trećoj strani nervirate što nešto ne znate, odnosno što niste izabrali pravi udžbenik.

Odaberite udžbenik koji ne sadrži samo standardne vežbe, već i kreativne, neobične zadatke. Što je udžbenik zanimljiviji, manje su šanse da ćete neki deo zacrtanog posla poželeti da odradite sutra. To 'sutra' retko dolazi već naredni dan.

Slobodno zanemarite knjige i CD-ove sa naslovima poput 'Engleski za mesec dana!'. Da je to tako jednostavno, svi bismo govorili po deset jezika.

Kako biste lakše naučili engleski, potrebno je da imate dobar rečnik.

Još jedna verzija samoučenja engleskog jezika jeste korišćenje materijala iz programa on-line kurseva. Tokom učenja na daljinu, sa svojim učiteljem komunicirate putem elektronske pošte. Vi njemu šaljete urađene zadatke, a on vam ukazuje na greške. Pristupanje ovim kursevima će Vam pomoći da budete disciplinovani i da ne propuštate časove. Ovo je dobar izbor za početnike.

Na našim stranicama postoje knjige na engleskom jeziku, prilagođene za čitatelje različitog nivoa znanja. Čitanjem knjiga, možete proširiti svoj vokabular, ali i steći osećaj o pravilnom formulisanju rečenica.

Koristite Internet u učenju jezika - to Vam otvara nove mogućnosti! Uz Skype, možete razgovarati s izvornim govornicima, a takođe možete započeti i blog livejournal.com na engleskom ili samo čitati online dnevnike Amerikanaca i Engleza. Društvene mreže, forumi, chat sobe - od svega nabrojanog možete izvući veliku korist. Engleski jezik treba da Vam bude od koristi - zašto bismo inače želeli da ga naučimo?!

Nudimo nekoliko metoda učenja jezika koji vam mogu pomoći:

  • Slušanje vaših omiljenih pesama na engleskom jeziku, prevodite, učite i pevajte zajedno sa izvođačem.
  • Provedite svoj odmor u zemlji u kojoj se govori na engleskom, i imate i odmor i praksu.
  • Pokušajte da počnete da razmišljate na engleskom, komentarišući događanja i svakodnevne pojave.
  • Studija kulture: to će biti korisno ukoliko želite ići u zemlju gde se govori na engleskom jeziku. Saznajte šta je vredno ljudima sa kojima ćete komunicirati. Na primer, pronađite najbolju i najdetaljniju moguću biografiju Winstona Churchilla - to je sigurno interesanta tema za razgovor! Pročitajte o tome (idealno - na engleskom, ali to zavisi od Vašeg nivoa stručnosti). Ili Vas ne zanima politika? Onda čitajte i gledajte filmove o ključnim momentima u istoriji te zemlje, o istaknutim umetnicima, o razvoju mode, automobilske industrije, o društvenim zbivanjima i običajima zemlje.

Učenje engleskog jezika može biti zanimljivo - sada znate!