← Svi članci

Učenje engleskog jezika uz gledanje filmova

Učenje engleskog jezika uz gledanje filmova

Oni koji uče engleski su u velikoj prednosti u odnosu na one koji uče neki drugi jezik: najveći broj filmova potiče iz Holivuda, a Holivud je u Americi i svi ti filmovi su, logično, na engleskom jeziku.

Pa, ako koliko-toliko znate engleski, i volite filmove, zašto ne biste gledali filmove na engleskom? Biće Vam zabavno, a u isto vreme ćete i naučiti mnogo novih reči.

Zašto gledati filmove na engleskom?

Ukoliko ste pravi fan filmova, primetićete da su oni mnogo bolji u originalu. Gledanje sinhronizovanog filma nikad nije jednako dobro kao gledanje originalne verzije, jer u originalnoj verziji Vi čujete glasove glumaca koje gledate i sve je baš onako kako je reditelj zamislio.

Proces učenja engleskog tokom gledanja filmova je vrlo jednostavan. Vi prvo čujete mnogo pravilnih rečenica i nešto od toga Vam automatski ostane u glavi, a zatim, vremenom, Vi imitirate ono što ste nekada čuli i konstruišete svoje sopstvene rečenice. A nije li to i razlog zašto učite engleski - da znate sami da sastavljate rečenice? Zato je gledanje filmova, kao i čitanje knjiga, odličan način učenja stranog jezika.

Naravno, postoje velike razlike između učenja pomoću knjiga na engleskom i pomoću filmova. Uz knjige, Vi učite kako izvorni govornici pišu na engleskom, a uz filmove, kako govore engleski.

 • Učite koje reči koriste. Kada pričaju, izvorni govornici koriste reči i fraze koje najčešće nećete pronaći u knjigama. Na primer:

  Knjiga: The price of five dollars was acceptable, and I decided to purchase it.

  Govorna verzija: It was, like, five bucks, so I was like “okay”.

  U većini filmova, dijalozi su onakvi kakve biste čuli u svakodnevnim razgovorima. Oni Vas upoznaju sa neformalnim frazama i slengom, kojih još uvek nema u rečnicima.

  Na primer, u filmu možete čuti Give me the freaking keys!, ali reč freaking sigurno nećete pronaći u rečniku.

 • Učite kako izgovaraju reči. Filmovi Vam omogućuju da poboljšate i svoj izgovor, a ne samo gramatiku i vokabular. Ako slušate izvorne govornike, možete naučiti da govorite i zvučite kao oni!
 • Učite da razumete izgovoreno/govorni jezik/ono što čujete. Filmovi su za one kojima je to maternji jezik, tako da glumci govore brzo, baš kao što biste čuli i od govornika u svakodnevnom životu.