Svi članci

3 koraka kako da odmah poboljšate izgovor vašeg engleskog jezika

Najteža stvar kod učenja novog jezika je kako savladati pravilan izgovor. Koristite ova tri koraka kako biste već danas poboljšali vaše samopouzdanje!

1. Slušajte veoma pažljivo

Ne možete popraviti izgovor tako što ćete čitati na engleskom. Morate da čujete reči izgovorene naglas.

Koristite podkaste, audio knjige ili muziku. Pomno slušajte kako izvorni govornik izgovara svaku reč. Vežbajte imitiranje akcenta koji izvorni govornik ima.

Postoje brojne audio/video lekcije koje su specijalno napravljene kako bi vam pomogle u radu na vašem izgovoru.

2. Vrlo pažljivo slušajte sebe

Jedna stvar je da čujete male razlike u akcentima izvornih govornika, a dosta teža je da iste kopirate u vaš govor!

Sjajan način da postignete ovo je da snimite sebe kako pričate engleski i onda da to preslušate. Koje od reči i dalje zvuče kao da ih izgovarate sa svojim izvornim akcentom? Možete li tačno da izdvojite šta je to što pri izgovoru ne zvuči baš kako treba?

3. Obratite pažnju na akcenat i intonaciju

Kao opšte pravilo važi da je većina reči u engleskom jeziku akcentovana od drugog do poslednjeg sloga, tako da ako pokušavate da izgovorite novu reč, najsigurnije je da pokušate da primenite ovo pravilo.

Međutim, ovakav obrazac se ne može primeniti na svaku reč u engleskom jeziku i vrlo često reči u engleskom jeziku mogu promeniti značenje u zavisnosti od toga koji slog akcentujete.

Na primer, uzmimo reč „present“. Kada je izgovorite „PREsent“, tada ona znači poklon („Kupio/la sam ti poklon za rođendan“) ili da je neko/nešto prisutno u prostoriji (npr. „Bila je prisutna na sastanku“). Ukoliko reč izgovorite „preSENT“, onda ona postaje glagol koji znači da nekome nešto pokažete ili date („Želeo/la bih da pokažem svoju novu sliku.“). Veoma je važno da ovo naučite kako treba da bi vaš engleski zvučao tečno.

Počnite da učite engleski danas!

Napravite besplatan nalog i počnite da učite engleski danas!
Napravi nalog