Svi članci

Motivacija za samostalno učenje engleskog jezika

Poznato je da je glavni uslov za uspešno učenje engleskog jezika - redovno učenje. Sem u slučaju da niste obavezni da pohađate neke časove engleskog, potrebno je da imate jaku samomotivaciju da biste održali takav kontinuitet savladavanja novog jezika.

Motivacija može biti unutrašnja i spoljašnja. Unutrašnju prepoznajemo u situacijama kada se snaga za dalji rad pronalazi u rezultatima koji se očekuju i koji slede. Ona nas podstiče da damo sve od sebe i ona je najmoćnija, ali nekada ipak ne i dovoljna.

Međutim, ako se pojača činiocima kojima smo izloženi u svakodnevnom životu, javlja se tzv. spoljašnja motivacija. To su situacije u kojima smo prisiljeni na određene korake, ili promene, bez obzira na naše raspoloženje, želje i planove. U slučaju učenja engleskog jezika, spoljašnji motivatori mogu biti ispit, ili novo radno mesto na engleskom govornom području.

Navodimo Vam nekoliko primera stvaranja spoljašnjih podsticaja:

  1. Komunikacija na engleskom govornom području, forumima i društvenim mrežama. Pronađite forum sa temom koja Vas zanima i pratite je.
  2. Napravite blog na temu za koju ste zainteresovani i na tom mestu skupljajte svoje tekstove. Dakle, tako ne učite samo jezik, već postajete i stručnjak u svojoj oblasti interesovanja.
  3. Isplaniran odmor u Irskoj ili Engleskoj? Zašto da tražite pomoć prevodilaca, zanimljivije je samostalno se upustiti u razgovore sa žiteljima zemlje domaćina.
  4. Ili šta ako ste čuli za dobru knjigu na engleskom, koja još uvek nije prevedena na srpski jezik? Možda baš Vi možete biti ti koji će to učiniti!
  5. Takođe, možete sebi postaviti za cilj polaganje ispita kao što su TOEFL ili IELTS radi sticanja međunarodnog sertifikata. Pripremajte se samostalno za ispite tog tipa! Ukoliko sve dobro prođe, Vaše šanse za pronalaženje boljeg posla biće značajno veće!

Počnite da učite engleski danas!

Napravite besplatan nalog i počnite da učite engleski danas!
Napravi nalog