Svi članci

5 engleskih podcast-ova koje svaki učenik engleskog jezika treba da sluša

Želite da poboljšate vaš engleski, ali ne želite više da gledate nijedan udžbenik?

Ukoliko je tako, imam odgovor koji ste tražili - engleski podcast-ovi.

Zašto učiti engleski uz podcast-ove?

Podcast-ovi na engleskom jeziku su odličan način da naučite engleski brzo.

Možete da ih slušate bilo kad i na bilo kojem mestu - za svojim radnim stolom ili dok ste u pokretu. Postoji li bolji način da vam brže prođe vreme u gradskom prevozu nego da poslušate neki zanimljiv podcast?

1. The English We Speak

Ostavite vaš udžbenik na trenutak i učite od najobrazovanijih eksperata engleskog jezika, BBC (British Broadcasting Corporation). Ova serija podcast-ova na engleskom jeziku se fokusira na svakodnevne fraze i slengove. Čućete onu vrstu engleskog jezika koju govore realni ljudi sve vreme i to će vam pomoći da govorite više kao izvorni govornik.

Podcast-ovi se objavljuju nedeljno i dužina svakog podcast-a je 3-4 minuta. Primeri čestih engleskih izraza koji su istraženi u seriji su: “use your loaf”, “skeletons in the closet” i “take the mickey”.

Engleski se izgovara u malo sporijem tempu nego što je normalno. Svaki slog je jasno izgovoren. Uobičajeni format obuhvata dva izlagača koji razgovaraju zajedno. Zvučni efekti se često koriste kako bi se stvorio utisak da su učitelji na različitim lokacijama.

2. EnglishClass101

Ovde postoji ponešto za svakoga, u podcast seriji za sve nivoe iskustva. Možete da izaberete jedan od četiri nivoa koji povezuju ono što vam treba - apsolutni početnik, početnik, srednji nivo i napredni nivo. Podcast-ovi su prezentovani od strane domaćina koji takođe glume različite scenarije. Kada je scena izvedena, ponovljena je u dosta sporijem tempu.

Sledeći deo svakog podcast-a pruža neke kulturno bitne informacije. To je praćeno fokusom na vokabular i fraze, kao i definicijama nekih reči koje je slušaoc upravo čuo. Završni deo svakog podcast-a pokriva gramatiku. Ovi podcast-ovi na engleskom jeziku se sprovode u umerenom tempu.

3. Better at English

Better at English je miks podcast-ova na engleskom jeziku koji sadrže realne razgovore sa izvornim govornicima. Teme variraju od ozbiljnih do luckastih i vedrih i sprovode se u normalnoj brzini. Slušanje realnih, prirodnih razgovora jeste nenadmašan dodatak prilikom učenja u učionici uz udžbenike. Za razliku od svega ostalog, ovo upoznaje učenike sa tempom jezika i nekim od čestih izraza i idioma. Better English odgovara učenicima srednjeg i višeg nivoa znanja ili početnicima koji zaista žele da izazovu sebe. Ovi podcast-ovi na engleskom jeziku su propraćeni prepisima i beleškama o vokabularu.

4. Voice of America

Ovo je prelepa podcast serija u kojoj postoji velika raznolikost tema i slušaoci imaju veliki izbor pred sobom. Voice of America nudi vesti i informacije na engleskom jeziku i pruža seriju programa različitog žanra na engleskom. U audio delu postoji 1) nedeljni program svetskih vesti 2) deo naučnih dokumentaraca 3) programi o istoriji Amerike i američkog kulturnog života i 4) serija američkih engleskih idioma. Svi programi su na engleskom jeziku i u sporijem tempu nego što je normalan.

Voice of America je odličan dodatak za učenike i predstavlja odličan alat za učenje jer dodaje raznolikost strukturiranim lekcijama i nastavi baziranoj na razgovoru. Kao i sa konvencionalnim radio programima, svaki podcast je podeljen u segmente, a koriste se i muzika i zvučni efekti koji pružaju bogat audio doživljaj.

5. Business English Pod

Business English Pod predstavlja uranjanje u jezik i konvencije poslovnog sveta. Serija obuhvata jezik neophodan za bilo koju poslovnu situaciju koja može da se zamisli. Epizode prate jednostavnu strukturu u kojoj domaćini pričaju nekoliko minuta na zadatu temu. Postoje prepisi, kvizovi i vokabular koji prate svaki podcast.

Serija podrazumeva da učenik već ima razumno radno znanje engleskog jezika, ali ne podrazumeva previše. Brzina razgovora na engleskom je oko tri četvrtine od normalne brzine i veoma je jednostavan za praćenje. Kao što možete da predpostavite, dikcija je savršena. Business English Pod pruža dobar uvid u to kako se poslovanje sprovodi u kompanijama u kojima se priča engleski. Kao dodatak, lekcije pružaju vredne vežbe slušanja i razumevanja.

Počnite da učite engleski danas!

Napravite besplatan nalog i počnite da učite engleski danas!
Napravi nalog