Svi članci

Kako da moja deca započnu učenje engleskog jezika kod kuće?

Mnogi roditelji bi želeli da podučavaju svoju decu engleski jezik kod kuće, ali ne znaju kako da počnu. Nije bitno ukoliko vaš engleski nije savršen. Najvažnije je da ste puni entuzijazma i da pružate vašoj deci puno reči hvale i ohrabrenja.

Vaše dete će pokupiti vaš entuzijazam za učenje jezika. I ne brinite ukoliko vaše dete ne progovori momentalno engleski jezik. Trebaće im određena količina vremena da apsorbuju jezik. Budite strpljivi, oni će progovoriti engleski kada njima odgovara.

Stvorite rutinu

Stvorite rutinu i odvojite vreme za engleski u vašem domu. Bolje je imati kratke, česte sesije nego duge i retke. Petnaest minuta je dovoljno za veoma malu decu. Postepeno možete povećavati dužinu trajanja sesija kako vaše dete raste i njihova sposobnost koncentracije se povećava. Držite se kratkih i raznolikih aktivnosti kako bi držali pažnju vašeg deteta.

Probajte da radite određene aktivnosti svaki dan u isto vreme. Deci je komfornije i osećaju više samopouzdanja kada znaju šta da očekuju. Na primer, možete da igrate englesku igru svaki dan posle škole ili da čitate priču na engleskom jeziku sa vašim detetom svaki dan pred spavanje. Ukoliko imate mesta u kući, možete da stvorite engleski ugao u kojem ćete čuvati sve što je vezano za engleski, kao na primer knjige, igrice, DVDeve ili stvari koje su vaša deca napravila. Ponavljanje je ključno - deca uglavnom moraju da čuju reči i fraze nekoliko puta dok se ne osete sigurno da ih sami izgovaraju.

Koristite svakodnevne situacije

Prednost podučavanja engleskog jezika kod kuće jeste to da možete da koristite svakodnevne situacije i stvarne predmete iz i oko kuće kako bi prirodno vežbali jezik i shodno kontekstu. Na primer:

Koristite priče

Mlađa deca vole knjige sa svetlim bojama i primamljivim ilustracijama. Gledajte slike zajedno i izgovarajte reči dok ih pokazujete na slikama. Kasnije možete pitati svoje dete da vam pokaže različite stvari, na primer ‘Where is the cat?’. Posle nekog vremena ohrabrite ih da izgovore reči tako što ih pitate ‘What is that?’. Slušanjem priča vaše dete će se navići na zvuke i ritmove engleskog jezika.

Počnite da učite engleski danas!

Napravite besplatan nalog i počnite da učite engleski danas!
Napravi nalog

Koristite pesme

Pesme su veoma efektivan način učenja novih reči i poboljšavanja izgovora. Pesme koje uključuju određene radnje su posebno dobre za veoma malu decu pošto su u mogućnosti da se pridruže iako još uvek ne mogu da je otpevaju. Radnje uglavnom demonstriraju značenje tih reči u pesmi.

Postoji mnogo zabavnih, animiranih pesama koje možete slušati sa vašom decom.

Koje reči i fraze bi prvo trebalo da podučavam?

Kada odlučujete o temama koje ćete podučavati, uzmite u obzir interesovanja i ličnost vašeg deteta i dozvolite svom detetu da vam pomogne u odabiru. Možda bi želeli da započnete sa nekim od sledećih tema:

Veoma je bitno da vaše dete navikne da odvaja vreme za engleski jezik tako da koristite iste fraze sa vašim detetom svaki put, npr. ‘It’s English time! Let’s sit down. Which song shall we start with today?’ Deca će ubrzo pokupiti fraze kao što su Please; Thank you; Can I have …?; Where is …?; Point to …; What colour is it?; It’s …; I like …; I don’t like …

Koji god pristup da odaberete, najvažnija stvar je da se opustite, zabavite i učinite učenje engleskog jezika prijatnim iskustvom i za vas i za vaše dete.