Svi članci

10 saveta za samostalno učenje Englsekog jezika kod kuće

Ne morate da živite u zemlji gde je engleski jezik primarni jezik komunikacije da biste imali tečan engleski izgovor. Ukoliko izabere pametan način učenja engleskog jezika, ne morate čak ni da napuštate svoj rodni grad. Koristite ovih 10 odličnih saveta kako biste poboljšali svoj engleski bez napuštanja svog grada.

1. Okružite se engleskim jezikom

Ne morate da budete u zemlji gde se komunicira na engleskom jeziku da biste se okružili engleskim. Pronađite načine da povežete engleski jezik sa svojim svakodnevnim životom kod kuće kao što je pisanje Vaše liste za kupovinu, čitanje novina, slušanje radia, pisanja dnevnika na engleskom ili slušanja engleskog jezika na Vašem mobilnom telefonu dok putujete na posao.

2. Stvorite prijateljstva sa ljudima koji govore engleski jezik

Iako ne živite u zemlji gde se komunicira na engleskom, oko Vas najverovatnije živi mnogo stranaca. Pronađite načine da upoznate ljude kojima je engleski jezik maternji jezik: idite u strane barove i restorane, pridružite se sportskom ili socijanom klubu ili ugovorite razmenu jezika. Možete čak i da volontirate kao vodič na lokalnim turističkim atrakcijama kako biste upoznali ljude koji govore engleski širom sveta.

3. Pronađite partnera za učenje

Ne morate da komunicirate sa ljudima kojima je engleski jezik maternji kako bi vežbali svoj engleski. Pronađite partnera za učenje ili formirajte klub engleskog jezika i redovno održavajte sastanke kako bi vežbali engleski. Možete da motivišete jedni druge, ali i da naučite mnogo kroz pomoć koju pružate drugima sa njihovim problemima.

4. Koristite autentične materijale

Čitanje isključivo udžbenike engleskog jezika može da postane dosadno. Probajte da čitate engleske tekstove napisane za i od strane ljudi kojima je engleski maternji jezik. Na početku, to Vam se može činiti kao izazov, ali je mnogo zanimljivije kad se uhodate. Ukoliko ne možete da pronađete engleske knjige i magazine, koristite intenet i čitajte vesti na engleskom svakog dana.

5. Koristite Internet

Putem interneta možete biti u kontaktu sa ljudima širom sveta. Učlanite se u chat sobe ili forume, započnite online kurs na engleskom ili počnite da se dopisujete sa nekim i tako vežbajte engleski dok istovremeno upoznajete druge kulture. Putem socijanih mreža, mnogo je lakše ostati u kontaktu sa prijateljima širom sveta.

6. Postavite sebi realne ciljeve

Pronađite razlog za učenje: da li želite da dobijete povišicu, da komunicirate sa kolegama iz inostranstva, studirate izvan zemlje ili provede sledeći odmor u zemlji gde se priča engleski? Postavite kratkoročne ali i dugoročne ciljeve i pratite svoj napredak.

7. Slušajte izvorni engleski jezik

Vežbajte slušanje engleskog jezika u normalnoj brzini, iako ne razumete baš sve. Takođe, vežbajte slušanje engleskog bez gledanja ispisanih reči i nemojte da se plašite da slušate više puta istu stvar kako biste čuli interesantnu ili neobičnu reč. Na internetu lako možete pronaći podcast-ove na engleskom jeziku. Mnoge agencije iz zemalja engleskog govornog područja imaju audio i video vesti dostupne online besplatno.

8. Pronađite zabavne načine za učenje novih reči

Ukoliko volite da pevate, pronađite reči vaših omiljenih engleskih pesama. Ili ako se sećate šta ste videli, napišite nove reči na samolepljive papire i zalepite ih po kući. Smislite smešne primere rečenica ili nacrtajte sličice pored novih reči koje bi Vam pomogle da se setite.

9. Naučite o kulturi

Otkrijte stvari vezane za ljude i kulturu zemalja engleskog govornog područja. Učenje jezika se ne svodi samo na gramatiku i vokabular, nego i na komunikaciju sa ljudima koji imaju drugačije načine razmisljanja i načina govora.

10. Šta god da radite, zabavljajte se!

Učenje jezika zahteva rad, ali bićete posvećeniji ukoliko uživate u tome što radite. Igrajte igre, rešavajte ukrštene reči, pevajte pesem, čitajte stripove i ne brinite previše o pravljenju grešaka-greške su jedan od načina iz kojih se najbolje uči!

Počnite da učite engleski danas!

Napravite besplatan nalog i počnite da učite engleski danas!
Napravi nalog